Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Συνεργασία των Φορέων και αποτελεσματικούς ελέγχους ζήτησε ο Γ.Γ. Εμπορίου

Το ακανθώδες και φλέγον πρόβλημα του παραεμπορίου, που εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση στην Πιερία ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και το κρίσιμο θέμα της σηματοδοσίας και της κατοχύρωσης των διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης και της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013. Προσκεκλημένοι του Επιμελητηρίου ήταν επίσης ο Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Πάταξης του Παραεμπορίου κ. Δημήτρης Μπουλούκος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου και Παραδοχής Σημάτων της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κα Μαρία Νικητοπούλου.

Σύσκεψη για το παραεμπόριο

Στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Πιερίας εξαιτίας του παραεμπορίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας πως η παρουσία των κ.κ. Κομνηνού και Μπουλούκου έχει σαν στόχο την ενημέρωση σχετικά με το νέο τρόπο δράσης και συνεργασίας των φορέων ώστε να σταματήσει να πλήττεται η τοπική οικονομία. «Σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για την Πιερία. Εδώ βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που πρέπει να συνεργαστούν και από κοινού να συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου. Τόσο ο κ. Κομνηνός όσο και ο κ. Μπουλούκος βρίσκονται εδώ για να μας δώσουν τις κατευθυντήριες ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το παραεμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε τον κ. Κομνηνό για την άμεση ανταπόκρισή του να βρεθεί στην Πιερία, ενώ εξήρε το έργο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας και της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την προηγούμενη χρονιά.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δυόμιση ώρες, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα ανάπτυξης κ. Νίκος Μακρίδης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Αναστάσιος Παπαζήσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βαλάντης Θεοδώρου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης κ. Γιώργος Κουκουσέλας, ο Λιμενάρχης κ. Γιώργος Κοντελίδης, η Προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης κα Παρθενώπη Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας κ. Γιώργος Βλάχος, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου κα Χρυσάνθη Καζαντζίδου, ο κ. Αθανάσιος Μπίνιας εκπροσωπώντας τη Δ.Ο.Υ. Κατερίνης, καθώς και εκπρόσωποι των βουλευτών κ.κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου και Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου.

Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών και τουριστικών φορέων και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πιερίας κ. Χρήστος Εξίζογλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κων/νος Ρέχας, ο Πρόεδρος το Σωματείου Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων κ. Πέτρος Τερζής, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή και ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Απαιτείται συνεργασία και αλλαγή νοοτροπίας

Την ανάγκη εξειδικευμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή επισήμανε ο κ. Κομνηνός. «Τους θερινούς μήνες η Αττική και η Θεσσαλονίκη ?αδειάζει? από τους αλλοδαπούς που μεταφέρουν την παράνομη δραστηριότητά τους σε τουριστικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο Γ.Γ. Εμπορίου σημείωσε πως επί χρόνια υπήρξε ανεκτικότητα απέναντι στο φαινόμενο, ενώ ακόμη και η ίδια η χώρα συμμετείχε στην παραγωγή απομιμητικών προϊόντων. Οι καταναλωτές επωφελούνταν από τα φθηνά προϊόντα παραεμπορίου, η ηγεσία παρέβλεπε το πρόβλημα, ενώ υπήρχαν ακόμη και δήμοι που προτιμούσαν να μην προβαίνουν σε κατασχέσεις, αφού δεν διέθεταν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.

Στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Κομνηνός, είναι οι απλές, καθαρές και αποτελεσματικές διαδικασίες, ενώ στο επίπεδο της διακίνησης των προϊόντων αυτών οργανώνονται οι δομές με βάση νέες αρμοδιότητες. Τα Κ.Ε.ΛΑ.Υ.Ε. (Κέντρα Ελέγχου Λαϊκών και Υπαίθριου Εμπορίου) αποκτούν πλέον δικαιοδοσίες που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στο Σ.Δ.Ο.Ε., όπως και τα μικτά κλιμάκια.

Εκείνο πάντως που υπογράμμισε ο κ. Κομνηνός είναι πως επιβάλλεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η συμπαράσταση της ίδιας της κοινωνίας. «Αν κάθε συμπολίτης μας αρνούνταν να δώσει ακόμη κι ένα ευρώ, το φαινόμενο του παραεμπορίου δεν θα παρουσίαζε άνθηση», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται: α) αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, β) αλλαγή του τρόπου συνεργασίας και γ) δουλειά και υποστήριξη από το επιχειρησιακό κέντρο. Επιπλέον, ο κ. Κομνηνός τόνισε πως υπάρχουν δήμοι της Ελλάδας, οι οποίοι είναι «καθαροί» από το πρόβλημα του παραεμπορίου και αποτελούν πρότυπα, όπως για παράδειγμα ο δήμος Πειραιά».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουλούκος επισήμανε πως η δημιουργία του προβλήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοχή των ίδιων των πολιτών, η οποία οδήγησε και στην κοινωνική νομμοποίηση του παραεμπορίου και των ανθρώπων που διακινούν τα προϊόντα του. «Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς όμως είμαστε επιφορτισμένοι με το έργο του περιορισμού του παραεμπορίου στις διαστάσεις που πρέπει», σημείωσε ο κ. Μπουλούκος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ τόνισε επίσης πως είναι ευθύνη των εκάστοτε προϊσταμένων να επιλέγουν τα κατάλληλα άτομα που θα ασχοληθούν με την πάταξη του παραεμπορίου, ενώ πρόσθεσε πως ο έλεγχος είναι ουσιαστική πράξη, η οποία πρέπει να έχει αποτέλεσμα. «Μόνο με συστάσεις και ευχολόγια δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων. Εμείς ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά το παραεμπόριο θέλει απλή λογική και κατανόηση του καθήκοντος. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στα κλιμάκια και στη δημοτική αστυνομία να μπαίνουν για ελέγχους και στα στεγασμένα καταστήματα. Είναι δική σας επιλογή αν η Κατερίνη θα γίνει Ισλαμαμπάντ», κατέληξε ο κ. Μπουλούκος.

Ενημερωτική εκδήλωση

Σε δύο επίπεδα κινήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που ακολούθησε έχοντας στην ατζέντα της δύο θέματα: «Μέτρα, μέσα και προοπτικές πάταξης του παραεμπορίου» και «Εμπορικά σήματα – Κατοχύρωση διακριτικών τίτλων».

Σ το νέο τρόπο αντιμετώπισης του παραεμπορίου, όπως αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκαν οι κ.κ. Κομνηνός και Μπουλούκος ακούγοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίοι εξέθεσαν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και ζητώντας άμεσα αποτελέσματα πριν το παραεμπόριο «εισβάλλει» και στη φετινή τουριστική περίοδο. Κοινή διαπίστωση του Γ.Γ. Εμπορίου και του Επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ ήταν πως η Πιερία αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα και σημείωσαν πως ενδεχομένως θα χρειαζόταν ανάληψη δράσης σε επιτελικό επίπεδο. Κάλεσαν επίσης τους πολίτες να επικοινωνούν με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520 προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις παραεμπορίου που πέφτουν στην αντίληψή τους.

Στο εμπορικό σήμα, καθώς και στο διακριτικό τίτλο και την επωνυμία των επιχειρήσεων, που αποτελούν και την ταυτότητά τους, αναφέρθηκε από την πλευρά της η κα Νικητοπούλου. Ανέλυσε επίσης την ιστορία και τη λειτουργία των σημάτων, τον τρόπο κατοχύρωσης των διακριτικών τίτλων, ενώ απάντησε και στα ερωτήματα των επιχειρηματιών.

Προηγούμενο Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου για τις επικείμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας